20 Ocak 2015 Salı

Türkiye Turizminin en önemli eksiği!

Bir açıdan baktığınızda, Dünyanın bütün turistlerini birleştiren son derece basit deneyim tuvalettir. Evet, tuvaletler, banyolar, lavabolar, dinlenme odaları, seyahat edenlerin hep endişe duydukları kaynaklardır.

Temiz, hijyenik ve çalışan bir tuvalet bulmak hala seyahatçilerin en önemli sorunu. Reklamları ve dev bütçeleri unutun gitsin. Basit ama temiz bir tuvalet genellikle seyahat edenlerin mola verip yerel ekonomiye katkıda bulunması için yeterli bir nedendir.

Bütün özel ilgi gruplarında, özellikle yaşlılar ve aileler için en öncelikli mola nedeni tuvalettir. 

Bütün destinasyonlarda öncelikli ihtiyaçları temiz bir tuvalettir. Sadece tuvalete gitmekle kalmazlar; tesiste yemek yerler, benzin alırlar, yolda gerekecek bir şeyler satın alırlar. Kimi zaman da bir ya da iki gece konaklama da yaparlar. Buna ‘zincirleme reaksiyon’ da diyebilirsiniz.

Bazı destinasyonlar bu konuyu anladı ve çözdü. Örneğin Tayland, Hindistan, Endonezya ve Çin turizm için tuvalet kampanyasını devlet politikası olarak ele alıyor.

Bir destinasyon, ilgi alanı, otel, kafe ya da restoran iseniz ve başarı ile neşelenmek istiyorsanız, işe ziyaretçilerinizin kullandığı tuvaletlerin kalitesini yükselterek başlayın. Hemen ardından tuvaletleriniz ile ilgili olarak sosyal medyada inanılmaz bir yorum yağmuru ile karşılaşabilirsiniz. Örneğin Yeni Zellanda’da Mooloolaba’da ve Queensland’da böyle güzel tuvaletler vardır.

Tuvaletinizin temizliği viral bir yayılma da gösterebilir. Mesela Filipinler’dei Bohol’deki  Shell İstasyonunun tuvaletini gösteren video Youtube’da 180 bin kişi tarafından izlendi.

Temiz tuvaletlerin sağlanması özellikle tropik kuşaktaki ülkelerde sağlık sorunları ilde bire bir ilişkilidir. Bunun dışında, kadınların güvenliği de temiz tuvaletler ile yakından bağlantılıdır. 

Birleşmiş Milletler 19 Kasım 2014’ü Dünya Tuvalet Günü olarak ilan etti. Bu kampanyanın sloganı ise; Eşitlik- Onur ve Cinsiyet Temelindeki Şiddet ile Temizlik arasındaki Bağ. “ 2.5 milyar insan uygun hijyen ortamından yoksundur. Buna tuvaletler de dahildir. Bu yoksunluk küresel anlamda insanlık için dramatik sağlık, temizlik, güvenlik sorunları yaratmaktadır. Bu sorunların bir bütün olarak Dünyayı ve insanlığı olumsuz yönde etkilemesi kaçınılmazdır.”

 “ Dünya Tuvalet Günü aynı zamanda kadınların ve kızların temiz olmayan, güvensiz tuvaletlerde karşılaştığı cinsel şiddet tehlikesini de aydınlatmayı amaçlar. Bu tuvaletler kullanım ve konum itibarıyla kadınlar için bir tehlike noktasıdır.”

Temiz ve pratik tuvalet temini aynı zamanda engelliler için de hayati önemdedir. Tekerlekli sandalye ile seyahat eden turistler, gidecekleri destinasyonlarda öncelikle kendileri için uygun tuvalet olup olmadığına bakmaktadırlar.

Ödüllü tuvaletler inşa edin. Turizminizin prestijini yükseltin. Satışlarınız artsın. Birleşik Krallık’ın Belfast şehrindeki Kent Konseyi için en önemli gündem maddeleri Hayvanat Bahçesi, Kale, Liman Bölgesi ve Umumi Tuvaletlerdir. Kent Konseyi’nin web sayfasında tuvaletlere özel bir bölüm ayrılmıştır. Bu bölümde şehirdeki umumi tuvaletlerin açılış saatleri, engelliler için uygun formasyonu olan umumi banyolar, bebek altını değiştirmek için uygun olan tuvaletler yayınlanır. Web sayfasından görüleceği üzere, Belfast Kent Konseyi geçen yıl Britanya Tuvalet Birliği tarafından verilen Yılın Tuvaleti Ödülleri yarışmasında, ödülleri silip süpürmüştür.

Bazı turistler çok sık tuvalete gitme ihtiyacı duyarlar. Avustralya’da turistler kendilerine verilen Ulusal Umumi Tuvaletler Haritası sayesinde çok rahattırlar. Haritalar Ulusal Rahatlama Programı tarafından hazırlatılmıştır. Bu harita sayesinde seyahatinizi daha rahat programlayabilir, yol boyu tuvaletleri rahatça bulabilir ve sorun yaşamazsınız.

Harita, Avustralya’daki toplam 16 bin umumi tuvaletin adresleri, açılış saatleri, duş olup olmadığı, bebek altı değiştirme imkanları ve ulaşım imkanları yer alır. Bu konuda teknolojiden de yararlanılmış. Haritayı Itunes app storedan iPhone uygulaması olarak telefonlara indirilebiliyor.

Bu anlamda bütün turizm destinasyonlarına en acil önerimiz, temel servislerin rolünü ve önemini asla küçümsemeyin. Özellikle de tuvalet gibi bir temel gereksinimi mükemmel bir pazarlama aracına dönüştürün.

Bir sonraki turizm pazarlama programınızın itici gücü tuvaletler olsun. Farklı ve etkili bir bakış açısı getirin.


www.mytravelresearch.com çeviren Adil Gürkan

Hiç yorum yok: